Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ελαστικά - Λάστιχα τροχών)

Στους τροχούς των τρακτέρ τοποθετούνται ελαστικά με ή χωρίς σαμπρέλα. Αν και τα τρακτερ κινούνται με μικρή ταχύτητα τα ελαστικά τους αντιμετωπίζουν τις ανωμαλίες του εδάφους, για το λόγο αυτό κατασκευάζονται ελαστικά πολλών τύπων με διαφορές ως προς τη ποιότητα κατασκευής και το σχεδιασμό του πέλματος.
Λάστιχα μπροστινών τροχών.
Ανάλογα με το σχέδιο του πέλματος διακρίνονται :
Με μονή ράβδωση, κάνουν για χαλαρά εδάφη
μονής ράβδωσης
μονής ράβδωσης
Με διπλή ή τριπλή ράβδωση, δεν πιέζουν πολύ το έδαφος, δίνουν καλό έλεγχο στο χειριστή.
 
Πλεούμενα, έχουν μεγαλύτερο πλάτος και μικρότερο βάθος από τα υπόλοιπα ελαστικά των μπροστινών τροχών. Σε υγρά εδάφη δυσκολεύουν την οδήγηση επειδή αυξάνεται η αντίσταση κυλίσεως.
Ορυζώνων, χρησιμοποιούνται σε υγρά εδάφη διευκολύνουν την οδήγηση.
Λάστιχα οπίσθιων τροχών.
Ανάλογα με τη μορφή του πέλματος διακρίνονται σε:
Ελαστικά γενικής χρήσεως με προεξοχές τύπου V, συνδυάζει τη σχέση μεταξύ πρόωσης και αντοχής του πέλματος, κάνει για όλες τις εποχές του χρόνου.
Ελαστικά τύπου V
Ελαστικά τύπου V
Ελαστικά με προεξοχές τύπου V μεγάλου ύψους, είναι ιδανικά σε λασπερά και υγρά εδάφη.
τύπου V μεγάλου ύψους
τύπου V μεγάλου ύψους
Ελαστικά με τάπες, προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στο χειριστή δε φθείρονται εύκολα, είναι ιδανικά για εργασία πάνω σε χλοοτάπητα επειδή δεν καταστρέφουν την επιφάνεια του.
Ελαστικά με τάπες
Ελαστικά με τάπες
Ελαστικά με βιομηχανικό πέλμα, χρησιμοποιούνται τόσο για μεταφορές όσο για εργασία στο χωράφι, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και φθείρονται λιγότερο.
βιομηχανικό πέλμα
βιομηχανικό πέλμα
Χαρακτηριστικά στοιχεία των ελαστικών είναι οι διαστάσεις τους, ο αριθμός των λινών (ενισχυτικών πλεγμάτων) και η διεύθυνση περιστροφής. Οι διαστάσεις προσδιορίζονται με δύο  αριθμούς. Ο 1ος δείχνει τη διάμετρο της τομής του δακτυλίου του ελαστικού ενώ ο 2ος τη διάμετρο της ζάντας. Στα ελαστικά αμερικάνικης κατασκευής οι αριθμοί είναι σε ίντσες, στα ευρωπαϊκά σε χιλιοστά.
Χαρακτηριστικά στοιχεία
Χαρακτηριστικά στοιχεία



Δεν υπάρχουν σχόλια: